SKŁADNIKI:
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1,5 szklanki startej na grubych oczkach włoszczyzny (marchew, pietruszka, pokrojony kawałek pora)
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 bardzo duży seler (0,8 - 1kg)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki sera mascarpone
- gałka muszkatołowa
- lubczyk suszony
- pieprz świeżo mielony
- *jajka ugotowane na twardo
- 50 g listków roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 130 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki granulowanego parmezanu
- pieprz, sól
Wszystkie składniki na pesto zmiksować dokładnie blenderem (lub robotem), stopniowo wlewając oliwę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Do gorącego wywaru dodać włoszczyznę (wykorzystałam mix warzyw, który mam zawsze w zamrażarce), selera pokrojonego w kostkę, łyżeczkę suszu lubczyku oraz listki laurowe i ziele. Gotować warzywa do miękkości ok. 25 minut. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować. Mascarpone zmiksować z mlekiem, dodać do zupy. Doprawić pieprzem, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Podawać w ogrzanych miseczkach z dodatkiem odrobiny pesto i gotowanym jajkiem. Dobrze pasują też grzanki lub zarumienione na patelni paski boczku.
Zupa jest pyszna, z dominantą selerową i kremowym akcentem mascarpone.
Można wykorzystać inne pesto, np bazyliowo - pietruszkowe.
fajna smaki i fajna zupka:)
OdpowiedzUsuńwszystko tu jest megaapetyczne!
OdpowiedzUsuń