Dopisuję do listy: sprawdzone:) Szczerze polecam.
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczak ze skórą
- opakowanie twarożku naturalnego (np. Twój Smak)
- świeżo mielony pieprz
- sól morska ziołowa z młynka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek sosu słodkiego chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs Fit Up!
- 1 łyżeczka czubricy zielonej
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 400 g marchwi
- białko z jednego, dużego jaja
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kuminu ( lub garam masala)
- świeżo mielony biały pieprz
Kurczaka opłukać, osuszyć. Spód natrzeć solą i pieprzem, tak samo pod skórką. Przyprawy wymieszać z oliwą i słodkim sosem chili (na początek 3 łyżki), rozprowadzić na wierzchu - w tym celu najlepiej użyć wypukłej części łyżki stołowej, do rozprowadzenia dokładnie mieszanki na skórce kurczaka. Wbić kilka wykałaczek, by mieć pewność, że skórka się nie skurczy i serek nie wypłynie. Mojego kurczaka przygotowałam wieczór wcześniej, by poleżał pod folią aluminiową przez noc w lodówce i przeszedł aromatem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pierś umieścić ostrożnie w rękawie foliowym spiąć i włożyć całość do naczynia żaroodpornego. Piec 1 godz. (w tym ostatnie 10 min odkryć, posmarować resztą słodkiego sosu chili i zwiększyć temp. do 210 stopni by zarumienić skórkę).
Kurczaka kroić po skosie, ostrym nożem z ząbkami.
W ten sposób można również przygotować podudzia.
Marchewki obrać, pokroić na kawałki - paluszki. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a przyprawy wymieszać z oliwą i wodą. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki zamaczać w białku, a potem w przyprawach, kłaść na blasze. Piec w temp. 210 stopni przez 20 minut.
Marchewki podawać z kurczakiem, ryżem oraz sosem słodkim chili.
Pyszny kurczak :] A marchewka...mniam idealny dodatek :]
OdpowiedzUsuńdanie wyglada na mega sycące i zdrowe, chce je zjeść !!
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo, bardzo obiecująco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMarchewka może niekoniecznie w moje klimaty, ale za to kurczak - po prostu marzenie!
OdpowiedzUsuńmniam, pieczona marchewka! a ten kurczak... pyszną ma skórkę! czy była chrupiąca?
OdpowiedzUsuńSkórka nie była chrupiąca, celowo, zapiekałam tylko 10 min odkryte mięso( nie chciałam osiągnąć efektu "węgielka":) Natomiast była cienka, o to się postarałam wybierając mięso:) I bardzo bardzo wyrazista, wyczuwalna, jak widać dzięki warstwie tej pikantnej masie. Całość miała być soczysta i aromatyczna,a mięso miękkie. Cel osiągnięty;)
OdpowiedzUsuńco za pysznosci:) i kurczaczek i marchewka wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuń