Taka sałatka pysznie smakuje z mięsem zwinięta w tortille.
SKŁADNIKI:
- 200 g kolorowej fasoli (z trzech tyczek)
- 1 duży pomidor
- 1 papryka czerwona (lub mix kolorowych)
- 1/3 ogórka zielonego
- 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę przygotować wg przepisu na opakowaniu -
na noc zamoczyć w wodzie, następnego dnia zmienić wodę i ugotować (ale nie rozgotować). Do wody dodałam ząbek czosnku dla smaku. Nie solić. Odcedzić na sicie, przelać wodą. Kukurydzę odcedzić z zalewy.Wszystkie pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, wymieszać wszystko w salaterce. Olej wymieszać z musztardą. Sałatkę posolić, dodać pieprz i cukier. Wymieszać z fasolą, dodać olej z musztardą. Wymieszać jeszcze raz. Dla zwiększenia walorów smakowych można dodać drobno posiekany kawałek papryczki ostrej (ostrożnie dawkując:) lub posiekany ząbek czosnku. Nie jest to jednak konieczne.
Jak przeczytałam eksplozja... to musiałam tu wejść:)) Faktycznie, kolorowo i apetycznie:)
OdpowiedzUsuńEksplozja kolorów, witamin i na pewno smaków też.
OdpowiedzUsuńile kolorów!
OdpowiedzUsuńzagramy w nie? xd
niezwykle kolorowa ta sałatka! takie wspomnienie wiosny czy też zapowiedź dopiero tej nadchodzącej :)
OdpowiedzUsuń