SKŁADNIKI:
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 małe marchewki
- kawałek selera i kawałek pora
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 filety z dorsza adriatyckiego (ze skórką)
- słoik sosu Łowicz boloński 350 g
- 20 dag małych pieczarek
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pierz
- słodka mielona papryka
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki mąki (opcjonalnie)
- papryczka chili
- cytryna
- oregano
- świeża natka
- świeżo starty parmezan
- makaron ryżowy nitki (albo inne nitki lub spaghetti)
W dużym, płaskim garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć chwilę pokrojony por, cebulę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki i dusić ok. 10 minut. Zalać bulionem (użyłam 2 wegetariańskich kostek na 1,5 l gorącej wody). Dodać listki, ziele, pokrojoną marchew, selera i ząbki czosnku. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Dodać sos boloński oraz pokrojone na grube kawałki filety (przekroiłam każdy na 3 części). Gotować ok. 10 min aż ryba będzie dobra. Można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Doprawić papryką mieloną oraz do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Na miseczkach posypać oregano lub natką. Można dodać chili dla zaostrzenia smaku, wdusić jeszcze odrobinę cytrynki lub posypać serem, jak to zwykle robi się przy spaghetti po bolońsku. Zupa najlepiej będzie smakowała następnego dnia, gdy wszystkie smaki się "przegryzą" :)
Wyglada swietnie, podejrzewam tez, ze jest bardzo sycaca!
OdpowiedzUsuńniesamowita jest taka mieszanka kolorów na talerzu.
OdpowiedzUsuńśliczna zjadłabym taką
OdpowiedzUsuńhttp://magiawkuchni.blox.pl/html
bardzo fajnie wyglada:) i pewnie tez smakuje super:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń