SKŁADNIKI (na 2 osoby):
- 150 g makaronu ryżowego nitki Tao Tao
- 70 g makaronu z czarnego ryżu
- 2 szklanki włoszczyzny (por, pietruszka, marchew oraz papryka)
- 2-3 łyżki pędów bambusa Tao Tao
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mrożonych krewetek koktajlowych
- drobny szczypiorek
- sos sojowy Tao Tao
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę (może być mrożona, starta/ pokrojona na zapałki) podsmażyć na łyżce oleju ok. 10 minut. Dodać pędy bambusa osączone z zalewy. Doprawić cukrem, odrobiną sosu sojowego, solą i pieprzem. Makarony przygotować wg przepisów na opakowaniach - czarny ugotować przez ok. 5 minut. Makaron ryżowy nitki zalać gorącą wodą i przykryć na 3 minuty. Odcedzić na sicie. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, na sicie. Osuszyć. Podsmażyć z pokrojonym w plasterki czosnkiem, na łyżce oleju ok 3 minut, potrząsając patelnią. Posypać solą i pieprzem. Makarony wymieszać. Na talerzach uformować w "gniazdo". Do środka nakładać warzywa a na wierzch krewetki z czosnkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Można dodatkowo doprawić makaron sosem sojowym :)
ale świetny jest ten czarny makaron!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Jest wszytsko co lubimy i jakie kolory :) A czarny makaron bardzo lubimy no i wygląda super
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy
Ten makaron z czarnego ryzu wyglada bezblednie!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :) muszę się w końcu skusić na krewetki ;)
OdpowiedzUsuńtaką szybką kuchnię to ja uwielbiam, żadne tam fast foody smażone w gigantycznych ilościach tłuszczu nie są w stanie mnie skusić :) ale ten Twój makaron z krewetkami, pyszności!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Po prostu super!
OdpowiedzUsuń