czwartek, 31 marca 2011

Zupa z batatów

Ta zupa jest kremowa i delikatna, słodka na swój przyjemny, "niesłodyczowy" sposób, ale wiele zależy od tego, jak zostanie przyprawiona. My miałyśmy dzisiaj ochotę na zupę w miarę neutralną, ale musimy przyznać, że jej kolor jest cudownie rozgrzewający... :)

SKŁADNIKI (ok. 6 porcji) :
  • 2 wegetariańskie kostki bulionowe
  • 2 bataty 500 g
  • 1 mały ziemniak 150 g
  • 2 marchewki 100 g
  • kawałek pora 100 g
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • listki bazylii
  • sól, pieprz, curry, chili

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do gotującej się wody (1.5 l) wraz z kostkami bulionowymi, zielem i listkami laurowymi. Gotować ok. 25 minut do miękkości. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować, doprawić przyprawami wg uznania - szczyptą chili, curry oraz pieprzem i w razie potrzeby solą. Każdą miseczkę dekorować jogurtem i listkami bazylii.


4 komentarze:

  1. Ładnie się prezentuje. Bardzo lubię bataty, więc pewnie by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki energetyzujący kolor!
    bataty... jadłam je raz.
    ale ta zupa...och, muszę ją przyrządzic!

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie zainspirowałaś :) http://odkuchnii.blox.pl/2011/04/Pikantna-zupa-krem-z-batatow.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować. Wygląda zachęcająco.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)