sobota, 5 marca 2011

Prosta szarlotka jabłkowo-truskawkowa bez pieczenia

Prościej nie będzie:) W chlebaku znalazłam opakowanie biszkoptów. W szufladzie natomiast dwa kisiele. Na ryneczku kupiłam piękne jabłka i pudełko truskawek. Te wszystkie zbiegi okoliczności przyczyniły się do stworzenia prostego jabłecznika bez pieczenia:) W efekcie lekkie, orzeźwiające ciasto z puszystymi biszkopcikami trafiło na stół. Ktoś się skusi ?:)


SKŁADNIKI:
  • opakowanie okrągłych biszkopcików 250 g
  • 1 kg jabłek, np koksa
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego Delecta
  • 200 ml zimnej wody
  • 400 ml gorącej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki.  Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.





6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta szarlotka ! Nigdy nie robiłam takiej, trzeba będzie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z taką kisielową masą to ja się piszę ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaaa!!! Ja się bardzo chętnie skuszę, uwielbiam takie ciasta :)kiedyś robiłam bardzo podobne ciasto ale zamiast kisielu dałam galaretkę.

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na szybkie ciasto. Bardzo fajne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, rozpieszczacie nas!

    Jakie to lekkie, łatwe i wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. za taką szarlotkę, i to bez pieczenia...
    hoho, diabłu bym duszę oddała!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)