SKŁADNIKI:
Inspiracja: "Kosher by design. Teens and 20-somethings"
- 3 dzwonka łososia
- sól, czerwony pieprz
- sok z cytryny
- 3 plastry ananasa
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 posiekane ząbki czosnku
Dzwonka łososia opłukać, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Ananasa pokroić na drobną kostkę i wymieszać w miseczce z resztą składników na marynatę.
Dzwonka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać marynatą. Piec 20 minut (kilka minut dłużej, jeśli dzwonka są wyjątkowo grube). Podawać z cytrynką, ryżem i brokułami al dente. Posypać czerwonym pieprzem, można udekorować zieleniną. Zamiennie można w ten sposób upiec filety łososia.
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb :) ciekawi mnie bardzo ta glazura, ananas, musztarda dijon i syrop klonowy... pyszności!
OdpowiedzUsuńMusi być co najmniej dobry! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
bardzo wiosennie na Twoim talerzu.
OdpowiedzUsuń