środa, 9 marca 2011

Wiosenne kokilki "rozmaitości"

U nas jest już cały czas wiosennie. Dziś bezmięsne kokilki "rozmaitości". A w nich makaron z sosem, krewetki, szpinak i jajko:) Pysznie i prosto a wizualnie chyba bez zastrzeżeń :)

SKŁADNIKI (na 4 kokilki średnicy 9cm):
  • 220 g makaronu razowego tagliatelle
  • 250 g sosu bolońskiego do makaronu
  • chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 16 krewetek Tiger (ok. 200 g)
  • 50 g liści szpinaku
  • masło lub olej
  • sól, pieprz
  • 4 małe jajka kurze
  • płatki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, usunąć ogonki. Podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić solą, pieprzem. Zdjąć z patelni. Następnie podsmażyć chwilę szpinak z czosnkiem. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem (użyłam gotowego bolońskiego Łowicz), doprawić chili. Kokilki wysmarować lekko tłuszczem, umieścić w nich makaron, krewetki i szpinak. Zapiec 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Do każdej wbić jajko, zapiekać dalej, do momentu gdy będzie ścięte (ja zapiekałam niecałe 20 minut). Posypać zmielonymi w młynku płatkami papryki i solą. Podawać od razu. Uwaga, gorące!! 


5 komentarzy:

  1. Dziewczyny, jak zwykle mnie oszałamiacie inwencją, kolorem i doborem składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. ach krewetki.. kuszą mnie nieustannie odkąd je niedawno po raz pierwszy spróbowałam. i na pewno będę próbowac sama robic je w domu:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jakie pysznosci! Uwielbiam krewetki. Te male pysznosci mnie zachwycily :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)