SKŁADNIKI na 4 sztuki:
ciasto:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy + do wysmarowania
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 180 g ziemniaków
- 2 łyżki kremowego naturalnego serka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 cebulka czerwona
- 4 plastry wędliny (np schab z majerankiem)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 5 dag sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- rzeżucha
- oliwa do wysmarowania
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ziemniaki obrać, ugotować, udusić na puree razem z serkiem (może być też taki z wiaderka, arla buko czy philadelphia), doprawić solą, pieprzem i gałką. Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Każdy nasmarować oliwą, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarować puree ziemniaczane. dodając plasterek jajka, krążki cebuli, kosteczki szynki. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać mini pizze startym serem, włączyć grzanie tylko na górę i zapiec chwilę do rozpuszczenia sera. Gotowe posypać świeżą rzeżuchą, podawać z ulubionymi sosami.
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ziemniaki obrać, ugotować, udusić na puree razem z serkiem (może być też taki z wiaderka, arla buko czy philadelphia), doprawić solą, pieprzem i gałką. Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Każdy nasmarować oliwą, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarować puree ziemniaczane. dodając plasterek jajka, krążki cebuli, kosteczki szynki. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać mini pizze startym serem, włączyć grzanie tylko na górę i zapiec chwilę do rozpuszczenia sera. Gotowe posypać świeżą rzeżuchą, podawać z ulubionymi sosami.
to ja bym poprosiła o gryza :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje zdjęcia. sprawiają że ślinianki pracują w zwiększonym tempie;)
OdpowiedzUsuńciekawe dodatki :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
bardzo interesujący pomysł z tym puree ziemnaiczanym:)
OdpowiedzUsuńslinka cieknie na sam widok:)
OdpowiedzUsuń