SKŁADNIKI:
- opakowanie okrągłych biszkopcików 250 g
- 1 kg jabłek, np koksa
- 2 opakowania kisielu truskawkowego Delecta
- 200 ml zimnej wody
- 400 ml gorącej wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka truskawek do dekoracji
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.
Pysznie wygląda ta szarlotka ! Nigdy nie robiłam takiej, trzeba będzie spróbować:)
OdpowiedzUsuńz taką kisielową masą to ja się piszę ^_^
OdpowiedzUsuńjaaaa!!! Ja się bardzo chętnie skuszę, uwielbiam takie ciasta :)kiedyś robiłam bardzo podobne ciasto ale zamiast kisielu dałam galaretkę.
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Świetny pomysł na szybkie ciasto. Bardzo fajne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, rozpieszczacie nas!
OdpowiedzUsuńJakie to lekkie, łatwe i wspaniałe!
za taką szarlotkę, i to bez pieczenia...
OdpowiedzUsuńhoho, diabłu bym duszę oddała!