SKŁADNIKI (ok. 6 porcji) :
- 2 wegetariańskie kostki bulionowe
- 2 bataty 500 g
- 1 mały ziemniak 150 g
- 2 marchewki 100 g
- kawałek pora 100 g
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- listki bazylii
- sól, pieprz, curry, chili
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do gotującej się wody (1.5 l) wraz z kostkami bulionowymi, zielem i listkami laurowymi. Gotować ok. 25 minut do miękkości. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować, doprawić przyprawami wg uznania - szczyptą chili, curry oraz pieprzem i w razie potrzeby solą. Każdą miseczkę dekorować jogurtem i listkami bazylii.
Ładnie się prezentuje. Bardzo lubię bataty, więc pewnie by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńjaki energetyzujący kolor!
OdpowiedzUsuńbataty... jadłam je raz.
ale ta zupa...och, muszę ją przyrządzic!
A mnie zainspirowałaś :) http://odkuchnii.blox.pl/2011/04/Pikantna-zupa-krem-z-batatow.html
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. Wygląda zachęcająco.:)
OdpowiedzUsuń