Strony

piątek, 1 kwietnia 2011

Cytrynowy pstrąg z grilla

Prima Aprilis. Czy daliście się dzisiaj na coś nabrać lub sami kogoś wkręciliście? :) Ja dzisiaj niemal wkręciłam Panią ze sklepu, że batat to burak :) W sumie są podobne... i oba na "b" :)
A na rybny piątek polecam prosty przepis na świeżego pstrąga z ziołami i limonką, podanego z cytrynowym sosem i lekką sałatką z ogórkiem i truskawkami. Zamarynowana ryba powinna przez ok. 2-3 godziny poleżeć z lodówce, wówczas doskonale wchłonie aromaty ziół i cytryny. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3 pstrągi z głowami, patroszone (750 g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 plasterków limonki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • "danie ze smakiem" Kamis - Ryba w sosie cytrynowym
  • + 125 ml śmietanki 18% i 125 ml mleka 2 %
PRZYGOTOWANIE:
Ryby oskrobać, usunąć oczy, oplukać i osuszyć. Natrzeć z każdej strony, a także w środku pieprzem cytrynowym. Umieścić wewnątrz każdej ryby bazylię, kolendrę i plasterki limonki. Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na min. 2 godz. Grillować w folii ok. 5 minut z każdej strony (u mnie na 5 poziomów mocy grzania, grillowałam na 4 tym).
Przygotować sos cytrynowy Kamis - ja zamiast 250 ml śmietanki użyłam tylko połowy, dodając 125 ml odtłuszczonego mleka. Sos mimo to wyszedł dosyć gęsty, mocno koperkowy z cytrynową nutą.
Do podania proponuję lekką sałatkę z awokado, truskawkami, ogórkiem i czerwoną cebulką, polaną lekkim dressingiem z orzechami.

11 komentarzy:

  1. Pstrąg z truskawkami i owoce z cebulą? Łał! Ale połączenia. A te kolory... Ryby uwielbiam, a tak podane to raj na Ziemi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubełku Smakowy to był kulinarny eksperyment, ale przyznam, że udany :) Nakarmiłam (poza sobą:)) jeszcze dwie osoby i okazało się, że trafiłam w gusta wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na pstrąga :) Zapisuję do ulubionych :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. rybka pierwszorzędna!
    och, mogę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  5. ta rybka pewnie jest taka aromatyczna... pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i apetycznie prezentuje się to danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie kolory... od razy pachnie wiosną

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybka dziś i u Mnie zagościła.
    Ale warzywnie, ale zdrowo tu u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i pięknie wyglądające danie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)