A na rybny piątek polecam prosty przepis na świeżego pstrąga z ziołami i limonką, podanego z cytrynowym sosem i lekką sałatką z ogórkiem i truskawkami. Zamarynowana ryba powinna przez ok. 2-3 godziny poleżeć z lodówce, wówczas doskonale wchłonie aromaty ziół i cytryny. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 3 pstrągi z głowami, patroszone (750 g)
- sok z 1/2 cytryny
- 6 plasterków limonki
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka listków świeżej kolendry
- 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- "danie ze smakiem" Kamis - Ryba w sosie cytrynowym
- + 125 ml śmietanki 18% i 125 ml mleka 2 %
Ryby oskrobać, usunąć oczy, oplukać i osuszyć. Natrzeć z każdej strony, a także w środku pieprzem cytrynowym. Umieścić wewnątrz każdej ryby bazylię, kolendrę i plasterki limonki. Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na min. 2 godz. Grillować w folii ok. 5 minut z każdej strony (u mnie na 5 poziomów mocy grzania, grillowałam na 4 tym).
Przygotować sos cytrynowy Kamis - ja zamiast 250 ml śmietanki użyłam tylko połowy, dodając 125 ml odtłuszczonego mleka. Sos mimo to wyszedł dosyć gęsty, mocno koperkowy z cytrynową nutą.
Do podania proponuję lekką sałatkę z awokado, truskawkami, ogórkiem i czerwoną cebulką, polaną lekkim dressingiem z orzechami.
Pstrąg z truskawkami i owoce z cebulą? Łał! Ale połączenia. A te kolory... Ryby uwielbiam, a tak podane to raj na Ziemi...
OdpowiedzUsuńKubełku Smakowy to był kulinarny eksperyment, ale przyznam, że udany :) Nakarmiłam (poza sobą:)) jeszcze dwie osoby i okazało się, że trafiłam w gusta wszystkich :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie podane danie!
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pstrąga :) Zapisuję do ulubionych :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńrybka pierwszorzędna!
OdpowiedzUsuńoch, mogę kawałeczek?
ta rybka pewnie jest taka aromatyczna... pyszna:)
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie prezentuje się to danie.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńjakie kolory... od razy pachnie wiosną
OdpowiedzUsuńRybka dziś i u Mnie zagościła.
OdpowiedzUsuńAle warzywnie, ale zdrowo tu u Ciebie.
Pyszne i pięknie wyglądające danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)