SKŁADNIKI:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- sól, pieprz
- listki tymianku
Ziemniaki umyć, wyszorować skórki, zawinąć w folię aluminiową i upiec na kratce piekarnika. Piekłam w temp. 230 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, przekroić na pół i wydłubać łyżeczką wnętrza, ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek. Utłuc z ketchupem na puree, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Powstały farsz umieścić w ziemniaczanych skorupkach. Zapiekać 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Podawać jako samodzielna, ciepła przekąska lub z mięsem i sałatkami.
Zjadać ze skórką! :)
Kurcze, jakos nie moge sie przekonac do ketchupu... Ale te ziemniaczki bardzo ciekawe, wiec moze pokombinuje i zrobie wlasna wersje :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie mistrzowskie połączenie, bo ketchup i mozzarelle uwielbiam ;P
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobały gdy oglądałam program Nigelli, a potem o nich zapomniałam...zapiszę wiec etraz przepis i podam przy najblizszej małej imprezki:) pozdrawiam ciepło Jolanta Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuńfajne! swoja droga jestem ciekawa jakiego ketchupu uzywa Nigella, pewnie Heinza? to tutaj najbardziej popularny ketchup...
OdpowiedzUsuńA jaki ketchup okazał się najlepszy? Bardzo podobają mi się te ziemniaki
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, smakują z pewnością bosko!
OdpowiedzUsuńale fajne jedzonko, takie ziemniaczki to musza smakowac... mniam:)
OdpowiedzUsuńPóki co prowadzi Heinz i Kotlin pikantny:)
OdpowiedzUsuńJaaami!
OdpowiedzUsuńFajne te ziemniaczki!:)
OdpowiedzUsuńale jaki one mają kolor :o
OdpowiedzUsuńwspaniale energetyczne!
Robiłam kiedyś te ziemniaczki. Było to dawno, ale dzięki Tobie przypomniałam sobie ten przepis. Zjadłabym teraz wielką porcję.
OdpowiedzUsuńte ziemniaczki są wprost genialne! i takie proste. a tak efektowne... rety, wspaniale!
OdpowiedzUsuńoch, muszę, muszę takie zrobic!
te zdjęcia zdają się mówić- zjedz mnie...;)
OdpowiedzUsuń