niedziela, 20 lutego 2011

Leniwa niedziela, pierogi leniwe

Zapach cynamonu, cukier, który chrzęści między palcami, kilka wiórków masła i parujący talerz pierogów podstawiony pod nos. Pamiętasz jak mama i babcia je robiła? Miały charakterystyczny kształt i zawsze było ich za mało.
Leniwe to moje "comfort food" - poprawiające humor, przywołujące pozytywne wspomnienia, szybkie i takie... domowe. W sam raz na leniwą niedzielę, w sam raz na wywołanie uśmiechu mimo zmęczenia.

SKŁADNIKI:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • łyżka mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki + do podsypania
  • do podania (do wyboru):
  • masło, cukier, cynamon
  • jogurt, miód
  • mus truskawkowy, bita śmietana 
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg dobrze podusić widelcem, dodać łyżkę mleka i jajko, szczyptę soli i mąkę. Ugnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w romby lub wykrawać małe, dowolne kształty. Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawać z ulubionymi dodatkami - masłem, cukrem i cynamonem; jogurtem i miodem lub musem truskawkowym i bitą śmietaną... wszystkim, na co tylko macie ochotę :)


8 komentarzy:

  1. Ja rzadko robię leniwe...i nie potrafię ich tak ładnie ukształtować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. gwiazdki są cudowne.
    zachciało mi się takiego domowego comfort food.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam leniwe!
    Ja idę na łatwiznę i wybieram romby... ale gwiazdki wyglądają obłędnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uroczo podane.
    pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Leniwe... uwielbiam!! a jeszcze gwiazdki. cudowne. może kiedyś się pokuszę i zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. najbardziej lubie takie z maselkiem... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie śliczne! Pysznie pokazane.Uwielbiam leniwe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie i prze prze prze smaczne :-) !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)