poniedziałek, 17 stycznia 2011

Szybka sałatka z pomidorem, mozzarellą i awokado

SKŁADNIKI:
  • małe, słodkie pomidory
  • mozzarella w kuleczkach
  • dojrzałe awokado
  • czarne oliwki, np hiszpańskie z pestką
  • sok z limonki
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska do smaku
  • małe listki oregano lub bazylii
  • posiekana mała dymka ze szczypiorem (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Składniki skomponować ilościowo wg uznania, najlepiej samemu wytyczyć proporcje w zależności od ilości dostępnych składników i przeznaczenia sałatki. Szybki lunch dla jednej osoby? Przystawka podczas kolacji we dwoje? Dodatek do obiadu dla całej rodziny? Możliwości jest wiele :)
Sałatkę robiłam na szybkie śniadanko dla siebie, jako dodatek do kromki razowego pieczywa.

Dwa małe pomidory pokroić w ćwiartki (można zastąpić większą ilością koktajlowych), dodać 5 plasterków awokado (resztę skropić sokiem z limonki i schować do lodówki), 9 kulek mozzareli, tyle samo oliwek. Sałatkę skropić sokiem z limonki, dodać pełną łyżkę oliwy z oliwek, posypać solą, pieprzem. Dodać listki oregano. Dla zaostrzenia smaku dodać drobno posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. 












2 komentarze:

  1. wszystko co pyszne w jednym miejscu. lubię sałatki -kojarzą mi się z latem i wakacjami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję:) pyszna i zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)