- 6 skrzydełek z kurczaka
- sól morska prowansalska
- pieprz świeżo mielony
- 1 cebula
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 czubata łyżka kwaśnego dżemu z owoców egzotycznych, np. papaja - marakuja
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sok z 1/2 cytryny
- kilka kulek ziela angielskiego
- ok. 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- natka pietruszki do dekoracji
Skrzydełka opłukać, osuszyć, odciąć najcieńsze kawałki, natrzeć mięso solą i pieprzem. Cebulę pokroić na ósemki. W misce wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem papryki i natki). Przelać powstałą marynatę do zamykanego woreczka, dodać skrzydełka i cebulę. Zamknąć, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niego skrzydełka z marynatą. Posypać obficie mielona papryką. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Piec godzinę. Usunąć rękaw, obrócić skrzydełka i posypać papryką. Podpiec 15 minut, obrócić i zarumienić 15 minut wierzch. Usunąć folię aluminiową. Podawać posypane natką z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)