- 1 duża marchew
- 2 małe zielone cukinie
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listki oregano, tymianku lub natki pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 5-6 łyżek mąki
- 3 jajka
Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Ziemniaki i cukinię wymieszać w misce z łyżeczką soli i odstawić na 15 min by puściły soki, odcedzić na sicie. Wszystkie warzywa wymieszać, z cebulką, zieleniną, parmezanem, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wbić jajka i dodać mąkę (dodałam 5 czubatych łyżek, a do drugiej porcji jeszcze 1 łyżkę - po odlaniu soku). Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Masę nakładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blasze, formując zgrabne placuszki. Piec 40 minut, na dwie tury. W połowie czasu obrócić drewnianą łopatką na drugą stronę. Najlepiej formować średniej wielkości placuszki (z podanych proporcji wyszło 14 sztuk) lub mniejsze - łatwiejsze do obracania.
Placuszki najlepiej podawać z kwaśną śmietaną. Mogą być również dobrym dodatkiem do mięs.
Zrobiłam, lecz bez ziemniaków, bo zależało mi na tym, aby były bardzo lekkie. Wyszły super:)
OdpowiedzUsuńcięższa od ziemniaków jest mąka, ziemniaki mają witaminy, potas, żelazo, magnez, fosfor, mangan, wapń, błonnik i kwas foliowy a mąka pszenna???
UsuńOne nawet z ziemniaki nie były ciężkie - jednak nie ma to jak pieczenie :) Cieszę się, że się udały! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placuszki-warzywne-z-piekarnika
OdpowiedzUsuńojoj http://www.tysiagotuje.pl/2015/03/pieczone-placki-warzywne.html
OdpowiedzUsuńJest podany link do źródła :)
Usuń