sobota, 8 stycznia 2011

Sałatka ze śledziem, buraczkiem i cieciorką

SKŁADNIKI:

  • 2 upieczone lub ugotowane średnie buraczki
  • 1/2 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 biała cebula
  • 2 filety śledziowe a'la matijas
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego bez cukru
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej z czerwonym winem Kamis
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać majonez z jogurtem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić osobno na miseczkach. Pokrojone buraczki doprawić solą, pieprzem i skropić cytryną. Śledzia opłukać zimną wodą (ewentualnie wymoczyć wcześniej w mleku) i przekroić wzdłuż na pół,  a potem w kawałki, po skosie - najlepiej na czystej desce i innym nożem, by nie nabrały buraczanego koloru ;) Układać warstwowo w przezroczystej misce lub pucharkach. Można też wszystko wymieszać, ale warstwy wyglądają ciekawiej i estetycznie. Na samym spodzie umieścić buraczki, potem kolejno: cieciorkę, warstwę sosu, śledzie, cebulkę, ogórka, jajka, koperek i resztę sosu. Można udekorować musztardą i gałązką koperku.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)