poniedziałek, 10 stycznia 2011

Kurczak z oregano w sosie winno-śmietanowym

SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżych listków oregano
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36 %
  • sól morska do smaku, np prowansalska z młynka
  • pieprz biały świeżo mielony do smaku( idealny do białego wina)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na ładne kawałki, np na 4 duże części. Podsmażyć z obu stron na oliwie. Dodać pokrojone drobno szalotki i czosnek, zmniejszyć ogień. Dusić mieszając kilka minut. Podlać winem, posypać solą, mięso odwrócić i przykryć na 10 min. Odkryć, wyciągnąć mięso. Sos zagotować, dodać śmietankę. Doprawić do smaku białym, świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i warzywami - gotowanymi w wodzie lub na parze ( jak u mnie:)). Gotowe mięso z sosem ozdobić świeżymi listkami oregano - całość jest wyśmienita a przygotowanie obiadu to tylko 30 minut!


1 komentarz:

  1. Absolutny hit, szybkie i proste danie, super smaczne a ponadto delikatne i lekkie ! :-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)