SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu arborio
- masło
- 1 cebulka czerwona
- szczypta nitek szafranu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- pieprz biały świeżo mielony
- sól
- 25-30 krewetek tygrysich
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn - czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć krewetki przez ok 3 minuty, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką.
Risotto uwielbiam, a twoja prosta i piekna wersja wyglada niezmiernie kuszaco! U mnie dzisiaj tez bedzie risotto, tyle, ze z lososiem :)
OdpowiedzUsuńale piękne! musi być pyszne
OdpowiedzUsuńpzdr:*
pieknie podane i pysznie smakuje:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, piękne kolory i z pewnością jest pyszne!
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała:)
uwielbiam krewetki !
OdpowiedzUsuńmoże i ja zasmakuję.. nie tylko w risotto, ale i w krewetkach.
OdpowiedzUsuńjadłem to niedawno w restauracji i włąśnie takiego przepisu szukałem!
OdpowiedzUsuń