SKŁADNIKI:
(na każdą porcję)
- 2 jajka
- 1/2 małej cukinii
- 2 plasterki białej cebuli
- 2 łyżeczki parmezanu
- listki tymianku
- pieprz biały
- sól morska
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić na 2-3 mm plasterki. Plasterki cebuli podzielić na krążki. Podsmażyć chwilę z obu stron by warzywa zmiękły - najlepiej na średniej patelni, by omlet był łatwy do obrócenia i puszysty. Posypać tymiankiem, zmniejszyć ogień. Jajka wymieszać dokładnie z parmezanem, szczyptą soli i pieprzem. Wlać całość na patelnię. Smażyć, aż wierzch nie będzie już wilgotny. Obrócić drewnianymi łopatkami na drugą stronę - delikatnie, aczkolwiek szybko. Po chwili omlet jest gotowy :) Najlepiej smakuje ze świeżym pomidorem, w ciepłej bułce typu ciabatta posmarowanej prawdziwym masłem.
takie śniadania to ja mogę wcinać w ciemno, bo cukinię po prostu kocham miłością szaloną! a w parze z tymiankiem to już dla mnie niebo w gębie, a tu jeszcze parmezan...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
W takim razie zapraszam:) Składniki jeszcze są, a dobre chęci tym bardziej:)
OdpowiedzUsuńpycha sniadanko:)
OdpowiedzUsuńapetyczny ten omlecik. tak w ogóle to omletów nie powinniśmy przewracać. ale ja sobie jakoś nie wyobrażam nie ściętej masy z jednej strony- dlatego zawsze przewracam na druga stronę. pyszne śniadanko;)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste dania z fantazją :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
może i nie, ale ja też przewróciłam:)dla pewności, dosłownie na chwilę i gotowe:) Zgadzamy się więc, Panno Malwino:)
OdpowiedzUsuńParmezan i cukinia w jednym olmecie, za dużo dobrego. Dla mnie również śniadanie doskonałe :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie;)
OdpowiedzUsuń