Inspirowałam się przepisem ze "Zwierciadła" 03/2009, autorstwa Doroty i Bogdana Białych.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100 g wędzonego łososia
- sok z połowy limonki
- 1 pomarańcza
- dwie garści rukoli
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 dojrzałe awokado SOS:
- 2 łyżki oliwy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 mały posiekany ząbek czosnku
- pół łyżeczki musztardy dijon
- szczypta mielonego pieprzu
Plastry łososia pokropić sokiem z limonki i odstawić na jakiś czas do lodówki. Pomarańczę i awokado obrać i pokroić, dymkę posiekać, rukolę opłukać i osuszyć - wszystko wymieszać z łososiem. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego słoiczka i kilka razy wstrząsnąć, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę polać sosem i gotowe!
...a do popicia polecam lekkie piwo Schöfferhofer Grapeifruit - mieszkankę niefiltrowanego piwa pszenicznego z napojem grapefruitowym - moje najnowsze odkrycie :)
Wytrawne, oryginalny smak, tylko uważajcie, bo ja przesadziłam z czosnkiem :-)
OdpowiedzUsuń