- NA 6 SZTUK: Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa Sos:
- 1 puszka pomidorów całych
- 1ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej Ajvar
- sól morska prowansalska z młynka
- pieprz Dodatki
- 3 łyżki startego sera koziego Chevrette
- ser camembert
- anchois
- dobrej jakości salami (np. toskańska, spianata, milano)
- szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
- pomidory suszone
- listki rukoli
- orzeszki piniowe
- czerwone winogrono
Pomidory odcedzić na sicie, pokroić drobniej na desce - dodać wraz z posiekanym czosnkiem na patelnię z oliwą. Smażyć na dużym ogniu do odparowania soku, a potem dusić na mniejszym by pomidory stały się miękkie. Dodać pastę Ajvar, doprawić solą z młynka i pieprzem.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, wyłożyć na blat - wyrobić gładkie ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok. 12 cm.
Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto. Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami.
Wersja I - anchois, camembert, ser kozi.
Wersja II - salami, ser kozi.
Wersja III - suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi.
Pizze piec 8 minut. Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosu pomidorowego.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę oliwy i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, wyłożyć na blat - wyrobić gładkie ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Podzielić ciasto na 6 kulek. Każdą rozwałkować na okrągły placek średnicy ok. 12 cm.
Placki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować oliwą za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na 3 minuty by podpiec ciasto. Wyjąć, wysmarować każdy sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami.
Wersja I - anchois, camembert, ser kozi.
Wersja II - salami, ser kozi.
Wersja III - suszone pomidorki, szynka szwarcwaldzka, ser kozi.
Pizze piec 8 minut. Na gotowe pizze anchois położyć plasterki winogron (bez pestek), oraz orzeszki. Na upieczone pizzerinki z wędliną położyć listki rukoli i orzeszki. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, podawać z resztą sosu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)