- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżych listków oregano
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36 %
- sól morska do smaku, np prowansalska z młynka
- pieprz biały świeżo mielony do smaku( idealny do białego wina)
Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na ładne kawałki, np na 4 duże części. Podsmażyć z obu stron na oliwie. Dodać pokrojone drobno szalotki i czosnek, zmniejszyć ogień. Dusić mieszając kilka minut. Podlać winem, posypać solą, mięso odwrócić i przykryć na 10 min. Odkryć, wyciągnąć mięso. Sos zagotować, dodać śmietankę. Doprawić do smaku białym, świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i warzywami - gotowanymi w wodzie lub na parze ( jak u mnie:)). Gotowe mięso z sosem ozdobić świeżymi listkami oregano - całość jest wyśmienita a przygotowanie obiadu to tylko 30 minut!
Absolutny hit, szybkie i proste danie, super smaczne a ponadto delikatne i lekkie ! :-))
OdpowiedzUsuń