SKŁADNIKI (6 - 8 porcji):
- 500 ml gęstej śmietanki łowickiej (36 %)
- 500 ml mleka 3,2 %
- 150 g cukru
- 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 4 łyżki wody
- 1 duża lub 2 małe laski wanilii Do podania:
- konfitura wiśniowa lub malinowa
- syrop klonowy
- wiórki czekoladowe
- generalnie - wszystko to, na co macie ochotę :)
Do średniego rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać przepołowioną laskę wanilii (jedną dużą, lub dwie małe) i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
W małej miseczce zalać 5 łyżeczek żelatyny czteroma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
Doprowadzić mieszankę śmietanowo-mleczną do zagotowania i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i szybko wymieszać.
Przelać do ceramicznych foremek lub filiżanek - masy wystarczy na 6 średnich lub 8 małych filiżanek.
Ostudzić i włożyć do lodówki na 5 lub więcej godzin.
Jeśli wyjęcie panna cotty z foremek będzie sprawiać problem można je na kilka sekund włożyć do gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)