- 2 upieczone lub ugotowane średnie buraczki
- 1/2 puszka ciecierzycy konserwowej
- 2 ogórki kiszone
- 1 biała cebula
- 2 filety śledziowe a'la matijas
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z czerwonym winem Kamis
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny
Wymieszać majonez z jogurtem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić osobno na miseczkach. Pokrojone buraczki doprawić solą, pieprzem i skropić cytryną. Śledzia opłukać zimną wodą (ewentualnie wymoczyć wcześniej w mleku) i przekroić wzdłuż na pół, a potem w kawałki, po skosie - najlepiej na czystej desce i innym nożem, by nie nabrały buraczanego koloru ;) Układać warstwowo w przezroczystej misce lub pucharkach. Można też wszystko wymieszać, ale warstwy wyglądają ciekawiej i estetycznie. Na samym spodzie umieścić buraczki, potem kolejno: cieciorkę, warstwę sosu, śledzie, cebulkę, ogórka, jajka, koperek i resztę sosu. Można udekorować musztardą i gałązką koperku.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)