Marchewkowo-imbirowy krem z quinoa
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 6 średnich marchwi (ok. 70-80 dag)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- sól, pieprz,1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
- posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżki)
- quinoa (ok. 10 dag)
Ponieważ przygotowanie zupy wiązało się w tym wypadku z użyciem parowaru najpierw ugotowałyśmy marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostki, ale można też szybko przygotować "szybki" bulion, używając startej marchewki, selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem.
Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir.
Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem i pietruszką. Dodać ugotowaną quinoę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)