Tagliatelle z pieczarkami, pietruszką, czosnkiem i cytryną
Przeglądając internetową stronę Nigelli, natknęłam się na przepis na Linguine with lemon, garlic and thyme mushrooms. Przyzwyczajona do klasycznego połączenia pieczarki+śmietana już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować czegoś odświeżającego z użyciem tych grzybów. Nigella w przepisie używa innej odmiany pieczarek - chestnut mushrooms, które u nas są dużo rzadziej dostępne. Są zdecydowanie bardziej aromatyczne i trochę twardsze od białej odmiany. Ponieważ miałyśmy tylko białe pieczarki zmodyfikowałyśmy przepis, po pierwsze lekko podsmażając pieczarki (dlatego zwiększyłyśmy ich ilość). Zmniejszyłyśmy też ilość soku z cytryny - ale to już kwestia upodobania.
SKŁADNIKI:
300 g makaronu razowego Tagliatelle
350 g małych, ładnych pieczarek
2 łyżki posiekanej grubo natki pietruszki
1 łyżeczka listków tymianku
1 ząbek czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól morska prowansalska z młynka
świeżo mielony pieprz kolorowy
parmezan lub drobno starty żółty ser
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z łyżką masła. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć przez ok. 10 minut - żeby puściły tylko odrobinę soku. Przełożyć do miski, wymieszać z łyżką oliwy, tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą morską. Przełożyć makaron na talerze, dodać wymieszane z przyprawami pieczarki, obsypać obficie zmielonym pieprzem, pietruszką i parmezanem. Połączenie pieczarek, czosnku, cytryny i pietruszki daje niesamowicie świeży i orzeźwiający efekt.
Gorąco polecamy!
Wygląda fantastycznie, zapewne podobnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam