Przy jej przygotowaniu trzeba jedynie uważać na ilość tłuszczu, który jest używany przy smażeniu i odsączyć jego nadmiar.
SKŁADNIKI:
- 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
- 2 szalotki
- kilka małych marchewek
- oliwa
- serek topiony śmietankowy 100 g
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- świeżo mielony pieprz do smaku
- świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
- sól
- świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku Do podania:
- grzanki ziołowe
PRZYGOTOWANIE:
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy przez kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 łyżkach oliwy podsmażyć, pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso przełożyć do garnka. Chwilę podgotować. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i świeżo startą gałką muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z ziołowymi, pszennymi grzankami. Zupę można ewentualnie zagęścić łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.
pięknie u Ciebie na tym talerzu :)
OdpowiedzUsuńZrobilem wyszla pyszna
OdpowiedzUsuńZupa jest świetna super przepis
OdpowiedzUsuń