Strony

wtorek, 11 stycznia 2011

Zupa z porów i mięsa mielonego

Jest coś takiego w tej zupie, co kojarzy mi się z Francją. Może dlatego, właściwie od momentu jak zaczęłam ją gotować, dodaję do niej gałkę muszkatołową, dzięki której zyskuje lekko "beszamelowy" posmak. Jest kremowa i bardzo sycąca - idealna na szybką kolację.
Przy jej przygotowaniu trzeba jedynie uważać na ilość tłuszczu, który jest używany przy smażeniu i odsączyć jego nadmiar.


SKŁADNIKI:
  • 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
  • 2 szalotki
  • kilka małych marchewek
  • oliwa
  • serek topiony śmietankowy 100 g
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku
  • Do podania:
  • grzanki ziołowe

PRZYGOTOWANIE:

Mięso podsmażyć na łyżce oliwy przez kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę, odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 łyżkach oliwy podsmażyć, pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso przełożyć do garnka. Chwilę podgotować. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i świeżo startą gałką muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z ziołowymi, pszennymi grzankami. Zupę można ewentualnie zagęścić łyżką mąki, ale nie jest to konieczne.

3 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)