Na początku robiłam ciasto wg innego przepisu, było delikatne i bardzo kruche. Przepis podany niżej pochodzi od Michela Roux i jest idealny niemal do każdego rodzaju tart jakie robiłam - jest to ciasto kruche, które nie jest tak delikatne jak francuskie, ale jest łatwiejsze do wykonania i mniej pracochłonne.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 125 gram masła
- 1 jajko
- ok. 250 gram mąki
- 2-3 łyżki wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka drobnego cukru
Nadzienie:
- 50 dag szpinaku mrożonego lub ok. 75 dag świeżego, porwanego
- łyżka masła lub oliwy do smażenia
- mały pęczek natki pietruszki
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej - zależy od upodobań)
- sól
- biały pieprz
- zioła prowansalskie, tymianek
- 15 dag fety Wierzch:
- kubek 200 ml śmietany 12%
- 3 jajka
- 15 dag żółtego sera (np. gouda)
- odrobina startej gałki muszkatołowej
Usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone, lekko zmiękczone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Trzeba je zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę (a najlepiej na 2).
Przeciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Wrzucić szpinak i dusić, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą, białym pieprzem, odrobiną tymianku i ziół prowansalskich i odstawić do wystygnięcia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty lub dużą tortownicę, mocno dociskając brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Żeby masa szpinakowa nie przesiąkła w ciasto dobrze jest je podpiec. Trzeba wyłożyć przygotowaną formę z ciastem papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
W tym czasie można rozmącić jajka w śmietanie i dodać do tej masy świeżo startą gałkę muszkatołową (w przybliżeniu - dwie szczypty). Trzeba również zetrzeć żółty ser i pokroić fetę w kostkę.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, na niej ułożyć kostki fety i zalać wszystko jajkami ze śmietaną i posypać żółtym serem.
wygląda pysznie!!!donna
OdpowiedzUsuń