- małe, słodkie pomidory
- mozzarella w kuleczkach
- dojrzałe awokado
- czarne oliwki, np hiszpańskie z pestką
- sok z limonki
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól morska do smaku
- małe listki oregano lub bazylii
- posiekana mała dymka ze szczypiorem (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Składniki skomponować ilościowo wg uznania, najlepiej samemu wytyczyć proporcje w zależności od ilości dostępnych składników i przeznaczenia sałatki. Szybki lunch dla jednej osoby? Przystawka podczas kolacji we dwoje? Dodatek do obiadu dla całej rodziny? Możliwości jest wiele :)
Sałatkę robiłam na szybkie śniadanko dla siebie, jako dodatek do kromki razowego pieczywa.
Dwa małe pomidory pokroić w ćwiartki (można zastąpić większą ilością koktajlowych), dodać 5 plasterków awokado (resztę skropić sokiem z limonki i schować do lodówki), 9 kulek mozzareli, tyle samo oliwek. Sałatkę skropić sokiem z limonki, dodać pełną łyżkę oliwy z oliwek, posypać solą, pieprzem. Dodać listki oregano. Dla zaostrzenia smaku dodać drobno posiekaną dymkę ze szczypiorkiem.
wszystko co pyszne w jednym miejscu. lubię sałatki -kojarzą mi się z latem i wakacjami;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) pyszna i zdrowa:)
OdpowiedzUsuń