Te muffinki swój lekko ostry posmak ujawniają dopiero po chwili. Polecam do nich kawę z bitą śmietaną lub lodami.
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki kakao
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła + masło do wysmarowania kokilek
- 3/4 szklanki mleka
- lukier czekoladowy - 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka kakao, odrobina wrzątku
- płatki migdałów
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, chilli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) wymieszać w jednej misce. W drugiej mniejszej wymieszać mokre składniki - jajo, masło i mleko.
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dokładnie, w razie potrzeby dodać więcej mleka.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni
4 kokilki żaroodporne lub 6 małych papierowych wysmarować masłem i napełnić ciastem.
Piec 15-20 minut. Pod koniec pieczenia wykonać lukier - w miseczce 2 łyżki cukru pudru zalać odrobinką wrzątku, dodać kakao, wymieszać. Polać muffinki od razu po wyjęciu z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)