Strony

niedziela, 16 stycznia 2011

Dzień Pikantnych Potraw: Czekoladowe muffiny z chilli

Dzisiaj podobno jest Dzień Pikantnych Przypraw. To może coś ostrego? Ale od rana miałam ochotę na coś słodkiego... Jak to połączyć? W sprawdzony i  najprostszy z możliwych sposób - w duecie czekolada & chilli. Postanowiłam dodać chilli do ulubionych muffinek Izki.
Te muffinki swój lekko ostry posmak ujawniają dopiero po chwili. Polecam do nich kawę z bitą śmietaną lub lodami.  


SKŁADNIKI:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła + masło do wysmarowania kokilek
  • 3/4 szklanki mleka
  • lukier czekoladowy - 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka kakao, odrobina wrzątku
  • płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, chilli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) wymieszać w jednej misce. W drugiej mniejszej wymieszać mokre składniki - jajo, masło i mleko.
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dokładnie, w razie potrzeby dodać więcej mleka.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni
4 kokilki żaroodporne lub 6 małych papierowych wysmarować masłem i napełnić ciastem.
Piec 15-20 minut. Pod koniec pieczenia wykonać lukier - w miseczce 2 łyżki cukru pudru zalać odrobinką wrzątku, dodać kakao, wymieszać. Polać muffinki od razu po wyjęciu z piekarnika.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)