środa, 11 stycznia 2012

Placuszki z selera z fetą

W tej porze roku i w naszym klimacie powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw korzeniowych. Marchew, seler, pietruszka i buraki kryją w sobie wiele możliwości - czas je odkryć, dlatego wkrótce kilka apetycznych przepisów z warzywami korzeniowymi w roli głównej :) Dzisiaj placuszki z selera - bardzo łatwe do zrobienia i delikatne. Idealnie smakują z serem camembert lub/i ketchupem, posypane szczypiorem... Smacznego! ;)

SKŁADNIKI: 
  • 500 g selera
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka drobnych rodzynek (opcjonalnie)
  • ok. 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki masła
do podania:
  • camembert
  • szczypior
  • ketchup lub sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
Seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać z selerem (najlepiej dłonią). Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem, dodać majonez, wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę - tak by ciasto miało konsystencję ciasta jak na placki ziemniaczane (ok. 3 łyżki powinny wystarczyć). Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu. Gdy placuszki będą już złociste z obu stron umieszczać je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

10 komentarzy:

  1. Na dzisiejszy Dzień Wegetarian idealne (no, może bez camemberta) :-) Apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam jeszcze z szybką i z czosnkowym sosem podawałam.

    pychotka

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki, to jedno dobre.
    Ale z serem pleśniowym... zabiłaś mnie! Chcę takiego placka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł z tą feta - może spróbuję małego przemytu selera, bo u mnienikt go nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry sposób by seler zagościł w mojej kuchni, jest u mnie raczej niedoceniany, a dodatek serów to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam seler, wiec zdecydowanie do wypróbowania takie placki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Seler ma bardzo charakterystyczny smak a do tego jeszcze ser to musi byc ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. A to feler westchnął seler;) Prawdę mówiąc to trochę pomijam to warzywo w moich przepisach. Ale takie placki...ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś placki selerowe i wszyscy się nimi zachwycaliśmy:)
    Przypomniałaś mi, że takie danie istnieje, a w dodatku ten pomysł z dodatkiem sera jest pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)