SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu pappardelle
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 20 g suszonych podgrzybków
- 250 ml śmietanki 36%
- sól
- sos sojowy
- świeżo mielony pieprz
- listki tymianku
- 50 g sera szwajcarskiego gruyère
Grzyby przepłukać dokładnie, umieścić w rondelku, zalać 1 szklanką wrzątku i tak namoczone odstawić na 20 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle i odstawić do momentu dodania grzybów.
W międzyczasie makaron umieścić w garnku z gotującą się, osoloną wodą z dodatkiem oliwy i ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Przelać na sicie zimną wodą.
Podgrzybki gotować 20 minut w wodzie, w której się moczyły, po czym dodać do cebuli i umieścić na ogniu. Gdy zawartość patelni się zagotuje, dolać śmietankę, zmniejszyć ogień i mieszać do zgęstnienia sosu. Doprawić dobrze solą, odrobiną sosu sojowego i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Makaron dodać na patelnię i wymieszać z sosem.
Podawać posypany tymiankiem ze startym na płatki serem gruyère. Jako dekoracji użyłam sosu balsamicznego o aromacie truflowym, który idealnie zgrał się z mocno grzybowym smakiem.
Pal licho kalorie! Dwie porcje od razu poprosze :-)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie ...smakuje zapewne równiez wspaniale .. kocham suszone grzyby ich aromat i smak :)
OdpowiedzUsuńCudnie podane :) Danie w sam raz na mój makaronowy konkurs ;) http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/01/makaron-rzadzi-zdrowo-konkurs.html
OdpowiedzUsuńWygląda jak restauracyjne danie :]
OdpowiedzUsuńTakie obiady moglyby mi sie same komponowac codziennie! Pieknie podane, milo popatrzec.
OdpowiedzUsuńWygląda strasznie apetycznie. Uwielbiam makaron :D
OdpowiedzUsuńIle ja bym dała za takie kalorie!
OdpowiedzUsuńprzepyszny makaron:)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealnie, nawet te kalorie nie mają znaczenia :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńIdeał!:))
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, bardzo lubię makaron z grzybami :)
OdpowiedzUsuń