sobota, 28 stycznia 2012

Grillowany łosoś na liściach szpinaku podany z jajkiem w koszulce

Jak już pisałyśmy przy tym smakowitym przepisie, mamy do dyspozycji bardzo dużo łososia :) W piątek wybór padł na łososiowego fileta. Miałam na niego inny pomysł, jednak jak zwykle zmieniłam koncepcję :) Przepis jest bardzo prosty, a dobór dodatków okazał się strzałem w dziesiątkę! To zdrowe trio to istna uczta dla podniebienia, a kontrasty na talerzu oraz efektowne podanie pobudzają wyobraźnię. Danie to w sam raz pasuje na romantyczną kolację, więc sprawdzi się w Walentynki. Surowa ryba wygląda jak "morski potwór", jednak jak widać można z niej wyczarować wykwintne i eleganckie danie ;)

SKŁADNIKI:
  • 3 kawałki filetu z łososia ze skórą (każdy po 180-200 g)
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz kolorowy w ziarenkach
  • sól morska 
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 bardzo świeże, wiejskie jajka (0 lub 1)
  • 3 łyżki białego octu winnego + 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli filet ma skórę i łuski należy go najpierw oskrobać, opłukać i osuszyć na reczniku papierowym. Łososia posmarować z obu stron oliwą, posypać grubo zmielonym pieprzem i skropić sokiem lub obłożyć plasterkami cytryny. Wstawić do lodówki na czas przygotowania szpinaku.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak (można go wcześniej rozmrozić, ale nie trzeba - użyłam kostek szpinaku w liściach) i smażyć do odparowania większości płynu. Dodać natkę pietruszki, doprawić dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem, trzymać w ciepłym miejscu, by utrzymał temperaturę.
Rozgrzać grilla elektrycznego (4/5 poziom grzania) lub patelnię grillową. Łososia grillować ok 8-10 minut (po 4-5 min z każdej strony), zaczynając od skóry. Gdy widać już, że mięso ryby jest ścięte do połowy jej wysokości, można przewrócić na drugą stronę. Po zgrillowaniu można delikatnie zdjąć skórę (jest to bardzo prosty zabieg), by nie męczyć się z nią na talerzu :) Na czas przygotowania jajek trzymać łososia na minimalnym poziomie grzania.
W rondelku zagotować 1 litr wody z octem. Wbić delikatnie jajko na środek garnka i zgarniać białko łyżką aby obtoczyło żółtko i stworzyło w miarę równą, zwartą kulistą formę. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Gotować ok. 2 minut, wyciągać łyżką cedzakową, delikatnie osuszyć na ręczniku. Tak samo postąpić z resztą jajek. Łososia na talerzu posolić, podawać na szpinaku z cząstką cytryny i jajkiem w koszulce.
* Talerz dekoracyjnie posmarowałam oliwą i posypałam młotkowanym, kolorowym pieprzem.
* Do podania proponuję cząstki pieczonych ziemniaków z masłem.
* W sezonie jak najbardziej wskazane są świeże listki szpinaku.
* Ocet winny można zastąpić zwykłym octem 10%

12 komentarzy:

  1. Jaka wielka! Ja bym nie wiedziała jak się za taką zabrac ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nakręcę filmik z porcjowania tego stwora:)

      Usuń
  2. Tego szukałem! Akurat będę miał co przygotować na dzisiejsze spotkanie ;)

    Dzięki i pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam grillowanego łososia. Wspaniale podany.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ogrom, pewnie fortunę kosztował :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ogromniasty! Ale tak pysznie musi smakować mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory nie wiedziałam jak wygląda taki surowy łosoś! ;O
    Ale ogromna ryba! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaaaakaaaa rybaaa:O:O:O:) podzielcie się trochę;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam łososia! W takiej postaci jest przepyszny. A jaki ogromny!

    OdpowiedzUsuń
  9. U la la, jakie wielkie rybsko! :P Uwielbiam łososia, grillowanego chyba najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podane :)
    Bardzo lubie połączenie szpinaku z łososiem, ale koniecznie musi być coś, co przełamuje ich mdły smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)