SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 0,5 kg jędrnej, świeżej wątróbki drobiowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 biała cebula
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki żurawiny
- 2 łyżeczki miodu
- olej
- sól
- 100 ml czerwonego octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz
Cebulę pokroić w piórka i zeszklać na 2 łyżkach oleju. Umieścić w kokilce żaroodpornej. Wątróbkę oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek ściąć wierzch, wydrążyć otwór (np. łyżeczką do wycinania kulek z arbuza). W środku umieścić żurawinę i miód. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jabłka umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub naoliwionej formie żaroodpornej. Piec 15-20 minut.
W tym czasie przygotować wątróbkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wątróbkę obtoczyć w mące i umieścić na patelni. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 10 minut. Pod koniec podlać octem balsamicznym, zredukować. Cebulkę podgrzać chwilę w piekarniku. Wątróbkę doprawić solą i pieprzem. Podawać z cebulką, pieczonym jabłkiem i puree ziemniaczanym (lub pszenną bułką).
Mmmm, z jabłkiem pycha :D
OdpowiedzUsuńSzczególnie to jabłko mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie!
OdpowiedzUsuńMagiczne kolory jabłuszka.. :)
Wiem, że nie każdy przepada za wątróbka, ale w różnych zestawieniach smakowych można wyczarować takie pyszności, że nawet dzieci zjedzą ze smakiem. Bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam watrobke .. której nie robie w domu ponieważ nikt nie lubi .. ale jak zajade do mamy tam pełen wypas .. wszyscy kochaj wątróbkę ... najlepiej jeszcze smakuje z brzoskwiniami mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńSmaczna klasyka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) - ale ja smażę 2 minuty na ostrym ogniu- jest wtedy idealna -:) najlepiej wyjada się masełko bułeczką:)mniam;)
OdpowiedzUsuńpięknie podane-jak w restauracji!
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką wątróbki smazonej z cebulką, ale koniecznie muszę mieć do niej ziemniaczki i ogórka kiszonego :)
OdpowiedzUsuńPięknie ją podałaś!