wtorek, 3 stycznia 2012

Esencjonalny krupnik - zdrowy i dobrze rozgrzewa

Krupnik to kolejna potrawa jednogarnkowa, którą dobrze pamiętamy z rodzinnego domu. Jest to zdrowa i rozgrzewająca zupa. Duża ilość warzyw, kasza, która zawiera witaminy z grupy B i witaminę PP odpowiadające za pamięć i dobry nastrój, będąca także źrodłem białka i błonnika... przemycony został także czosnek, który wzmacnia odporność - te wszystkie zalety składają się na posiłek, który na długo zaspokaja głód zwłaszcza podczas takiej niepewnej aury, a do tego dostarcza organizmowi wiele cennych składników mineralnych.

SKŁADNIKI:
  • 1 cały wiejski kurczak (1,5 kg)
  • 3,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • biała część dużego pora
  • 1 mała cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • duża garść suszonych grzybów
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki, 3 ziemniaki


PRZYGOTOWANIE:
Grzyby dobrze przepłukać na sitku i zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić.
Mięso podzielić na części - udka, skrzydełka, szyjka, pierś i reszta korpusu i umieścić w garnku z zimną wodą. Zagotować i zebrać wszystkie szumowiny. Dodać sól, ziele i listki laurowe i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Dodać opaloną nad płomieniem cebulkę, pokrojone ząbki czosnku i włoszczyznę (bez natki). Gotować 30-40 minut na wolnym ogniu. Mięso wyciągnąć z zupy. Pierś pokroić i włożyć ponownie, a reszta przyda się np na pasztet. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz wsypać kaszę i dodać 1/2 pęczka natki - w całości. Wymieszać i gotować jeszcze 30 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku pieprzem.
Jeśli wolicie gęstszą zupę (ona i tak później zgęstnieje), można dodać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Jeśli zupa ma być bardziej konkretna dodając grzyby i kaszę, można wrzucić jednocześnie pokrojone w kostkę ziemniaki. U nas w rodzinnym domu krupnik był właśnie z ziemniakami.
W wersji bez ziemniaków podawać zupę z razowym pieczywem, posypując dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki.



2 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)