SKŁADNIKI:
- 1 cały wiejski kurczak (1,5 kg)
- 3,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 4 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- biała część dużego pora
- 1 mała cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- duża garść suszonych grzybów
- 300 g kaszy jęczmiennej
- świeżo mielony pieprz
- pęczek natki pietruszki
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki, 3 ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby dobrze przepłukać na sitku i zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić.
Mięso podzielić na części - udka, skrzydełka, szyjka, pierś i reszta korpusu i umieścić w garnku z zimną wodą. Zagotować i zebrać wszystkie szumowiny. Dodać sól, ziele i listki laurowe i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Dodać opaloną nad płomieniem cebulkę, pokrojone ząbki czosnku i włoszczyznę (bez natki). Gotować 30-40 minut na wolnym ogniu. Mięso wyciągnąć z zupy. Pierś pokroić i włożyć ponownie, a reszta przyda się np na pasztet. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz wsypać kaszę i dodać 1/2 pęczka natki - w całości. Wymieszać i gotować jeszcze 30 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku pieprzem.
Jeśli wolicie gęstszą zupę (ona i tak później zgęstnieje), można dodać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Jeśli zupa ma być bardziej konkretna dodając grzyby i kaszę, można wrzucić jednocześnie pokrojone w kostkę ziemniaki. U nas w rodzinnym domu krupnik był właśnie z ziemniakami.
W wersji bez ziemniaków podawać zupę z razowym pieczywem, posypując dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki.
w sam raz na 'po sylwestra' :)
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za krupnikiem, wasz prezentuje się pięknie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń