Strony

środa, 4 stycznia 2012

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Sobremesa AMJ uspokaja i wprowadza w dobry nastrój po intensywnym dniu. Tanecznym krokiem wchodzę do kuchni i myślę na co mam ochotę. Coś ciepłego, coś szybkiego. Jajka w kokilkach? Może następnym razem. Makaron z pesto? Bazylię postawiłam za blisko kaloryfera - po powrocie z pracy mogłam ją rozetrzeć na proszek. W podręcznej spiżarni puszkę pomidorów pelati ważę w dłoniach z puszką ciecierzycy. Może kotleciki z ciecierzycy? Jogurtowo-czosnkowy sos ze szczypiorem, zblanszowana cukinia z odrobiną oliwy i solą oraz najprostsza sałatka z pomidorów i papryki z kilkoma kroplami octu balsamicznego, oliwą, solą i pieprzem posłużą mi za dodatki. Piekarnik roztacza przyjemne ciepło. To będzie pyszna kolacja.

SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • puszka ciecierzycy
  • jedno jajko
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • duża szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżeczka kuminu
  • pół łyżki oliwy
  • pół łyżki bułki tartej

    do podania
  • zblanszowana cukinia z oliwą
  • sałatka z pomidorów i papryki 
  • sos jogurtowo-czosnkowy ze szczypiorem 


PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C.
Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem - masa nie musi być idealnie gładka. Dodać jajko, starty ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę, kumin, sól, pieprz i oliwę. Wymieszać wszystko i jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka dodać pół łyżki bułki tartej.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką uformować burgery (z puszki ciecierzycy wyszło 6 średnich kotletów). Piec ok. 20 min (grzanie góra-dół). Jeśli chcemy je trochę przypiec można je jeszcze zostawić w piekarniku przez 5 min, trochę podkręcić temp. i dodać opcję grill.

Sos: wymieszać cztery łyżki jogurtu naturalnego z łyżką posiekanego szczypioru, małym posiekanym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, cukru i pieprzu.
Sałatka: pokroić 1 pomidora i pół papryki, dodać posiekany szczypior, pół łyżki oliwy, kilka kropel octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu.
Blanszowana cukinia: pokroić cukinię w cienkie, podłużne plastry i zanurzyć je na kilka chwil we wrzącej wodzie. Wyjąć, ostudzić, osolić i pokropić oliwą.

Takie kotleciki można oczywiście włożyć w bułkę, dodać sałatę, ogórka, trochę sosu curry - i wegetariański burger gotowy.



































Anna Maria Jopek, Rua Dos Remedios w głośnikach:


5 komentarzy:

  1. Apetyczne! To musiała być pyszna kolacja. Chyba sama sobie taką dzisiaj zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne żarełko :] Piosenka też mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wyglądają z tym sosem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj je zrobię z innymi dodatkami. Ciekawe co na to moje niejadki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)