SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- puszka ciecierzycy
- jedno jajko
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- duża szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- łyżeczka kuminu
- pół łyżki oliwy
- pół łyżki bułki tartej
do podania - zblanszowana cukinia z oliwą
- sałatka z pomidorów i papryki
- sos jogurtowo-czosnkowy ze szczypiorem
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C.
Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem - masa nie musi być idealnie gładka. Dodać jajko, starty ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę, kumin, sól, pieprz i oliwę. Wymieszać wszystko i jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka dodać pół łyżki bułki tartej.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką uformować burgery (z puszki ciecierzycy wyszło 6 średnich kotletów). Piec ok. 20 min (grzanie góra-dół). Jeśli chcemy je trochę przypiec można je jeszcze zostawić w piekarniku przez 5 min, trochę podkręcić temp. i dodać opcję grill.
Sos: wymieszać cztery łyżki jogurtu naturalnego z łyżką posiekanego szczypioru, małym posiekanym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, cukru i pieprzu.
Sałatka: pokroić 1 pomidora i pół papryki, dodać posiekany szczypior, pół łyżki oliwy, kilka kropel octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu.
Blanszowana cukinia: pokroić cukinię w cienkie, podłużne plastry i zanurzyć je na kilka chwil we wrzącej wodzie. Wyjąć, ostudzić, osolić i pokropić oliwą.
Takie kotleciki można oczywiście włożyć w bułkę, dodać sałatę, ogórka, trochę sosu curry - i wegetariański burger gotowy.
Anna Maria Jopek, Rua Dos Remedios w głośnikach:
Apetyczne! To musiała być pyszna kolacja. Chyba sama sobie taką dzisiaj zrobię :-)
OdpowiedzUsuńFajne żarełko :] Piosenka też mi się podoba!
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają z tym sosem!
OdpowiedzUsuńoch, jak ja lubie takie rzeczy!!!
OdpowiedzUsuńDzisiaj je zrobię z innymi dodatkami. Ciekawe co na to moje niejadki :-)
OdpowiedzUsuń