czwartek, 12 stycznia 2012

Pałki z kurczaka marynowane w jogurcie, pieczone z pieczarkami i białymi warzywami

Ostatnio na blogu było sporo dań świątecznych, karnawałowych - okazjonalnych, a także - by zdrowo zacząć rok - były też ryby i warzywa. Tym razem proponuję coś mięsnego - kurczaka marynowanego w jogurcie z warzywami. Taka marynata sprawia, że mięso jest delikatniejsze i bardziej kruche. Jako dodatki wykorzystałam sporo cebuli, czosnku, por, seler i pieczarki. Aby danie było mniej kaloryczne, można piec pałki bez skórki... jednak ja zapieczoną skórkę przy tej części kurczaka zdecydowanie lubię najbardziej :) Do kurczaka można dodać także inne warzywa, np. marchew, paprykę... Wszystko pieczemy razem, więc jest to tzw danie jednogarnkowe, które nie wymaga zbyt dużo pracy, zdolności ani uwagi. Ta potrawa choć prosta jest wyśmienita - zwłaszcza z kieliszkiem białego wytrawnego wina :)

SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
  • 1 łyżka oleju z góry Św Wawrzyńca lub oliwy z oliwek
  • 6 dużych podudzi z kurczaka (pałki)
  • 1 duży jogurt (220 ml)
  • 2 białe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • biała część dużego pora
  • 1/2 średniej wielkości selera (20 dag)
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka ostrej musztardy (sarepska, dijon, rosyjska)
  • 200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • pieczywo maca razowe lub pieczone ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać osuszyć w misce lub w zamykanym woreczku zalać jogurtem, doprawić solą, dużą ilością pieprzu, dodać musztardę, czosnek pokrojony w plastry i cebulę pokrojoną w duże kawałki. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na noc.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Brytfankę lub głębokie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Mięso z marynaty przecedzić na durszlaku, osączony jogurt zachować.
Pieczarki opłukać (większe przekroić na pół), seler obrać i pokroić na duże kawałki, por pokroić w plastry. Mięso umieścić w naczyniu, dodać pozostałe warzywa i pieczarki. Przemieszać lekko dłońmi. Wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem na 1 godz. Naczynie żaroodporne umieścić w rękawie do pieczenia nakłutym kilkakrotnie i związać, lub przykryć folią aluminiową. Pozostały jogurt z marynaty wymieszać z bulionem.
Po godzinie naczynie odkryć (lub usunąć folię/ rozciąć rękaw), zalać jogurtem wymieszanym z bulionem. Mięso w miarę możliwości umieścić na powierzchni by się zarumieniło podczas dalszego zapiekania. Temp. zwiększyć do 230 stopni C i zapiekać jeszcze przez 30 minut, obracając dwukrotnie. Zmieniłam opcje piekarnika na broil - grzanie z góry, aby przyspieszyć ten proces.
 Podawać z sosem i warzywami, posypane dużą ilością świeżo posiekanych ziół - koperku i pietruszki, z pieczywem maca lub pieczonym ziemniakiem.
* Podając z ziemniakami pieczonymi: należy wyszorować skórę i zawinąć każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową, wstawić do piekarnika jednocześnie z kurczakiem.
* Można też podać z dowolnymi dodatkami, które posiadacie, np ziemniakami z wody, kaszą, ryżem.

8 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek. Moje smaki. Kurczak, pieczarki, jogurt uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale to wygląda. Aż zapragnęłam takiego kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem zwolenniczką pieczonej skórki! :) W takiej wersji kurczaka nie jadłam, ale z wielką przyjemnością przygarnęłabym "jedną pałkę" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że w jogurcie marynowałam, ale nie zapiekałam w taki sposób... I już mnie to kręci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często robię tzw. "jednogarnkowce". Świetnie sprawdzają się kiedy czasu na gotowanie nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiło mnie to marynowanie w jogurcie, efekt świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis był moją inspiracją jednak z moimi modyfikacjami. Wyszło pysznie.
    http://ala-piecze.blogspot.com/2013/11/paki-w-marynacie-z-warzywami.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)