wtorek, 24 kwietnia 2012

Grillowane kanapki z pastą z czarnych oliwek, pieczarkami i kurczakiem

Warstwowe jest fajne! Pamiętacie np. ze Scooby Doo sceny z wielopiętrowymi kanapkami, zjadanymi na jeden "kęs" ;)? Czasem nie potrzeba niczego więcej. Zwłaszcza jeśli chcemy zjeść coś pożywnego na lunch lub zabrać ze sobą na piknik (tak tak - to już początek piknikowego sezonu). Aromatyczna pasta z czarnych oliwek, trochę mozzarelli, pierś z kurczaka, pieczarki, sałata i inne warzywa - w dowolnych konfiguracjach mogą posłużyć za jedną z pysznych warstw. Takie kanapki można podawać zarówno na ciepło jak i zimno - w obu wersjach będzie pysznie!


SKŁADNIKI (na 2 solidne kanapki):
  • 6 kromek chleba tostowego (u mnie chleb 3 ziarna)
  • 150 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 8 średnich pieczarek
  • 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
  • ok. 20 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek
  • majonez
  • dodatki: świeże, chrupiące warzywa na talerzu, np ogórek, rzodkiewka, papryka

PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zgrillować na naoliwionej powierzchni grilla z obu stron (jeśli jest zbyt gruby, zawinąć w folię aluminiową i dopiec 10 min w temp 180 stopni). Pokroić skośnie na plastry, trzymać zawinięte w folii, w ciepłym miejscu.
Pieczarki pokroić na cienkie plastry i przesmażyć przez 15-20 minut na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie kromki chleba podpiec z obu stron na mocno rozgrzanym grillu do momentu pojawienia się brązowych pasków. 
Sałatę poszatkować, mozzarellę pokroić na plastry. Oliwki zmiksować blenderem na niskich obrotach z posiekanym czosnkiem, doprawić natką, solą i pieprzem. Kromkę zgrillowanego chleba posmarować cienko majonezem, nałożyć pastę z oliwek, sałatę i mozzarellę. Położyć kolejną kromką, posmarować ponownie majonezem i obłożyć plastrami kurczaka oraz pieczarek (jeśli ktoś lubi może również dodać ketchup). Zwieńczyć trzecią kromką grillowanego tosta. Tak samo postąpić z drugim sandwichem. Podawać z chrupiącymi warzywami. Idealne na II śniadanie czy lunch :)





































Przepis dodajemy do durszlakowej akcji Pieczarkowy Tydzień :)

13 komentarzy:

  1. Ależ świetna wersja kanapek. Z uwagi na znaczący udział pieczarek zapraszam do dodania wpisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zapraszam jutro na mój blog - będzie już podsumowanie akcji!

      Usuń
  2. jak się ma taką figurę jak ty to o tej godzinie jedzenie nie straszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybyś ty widziała ile jem legalnie i ile podjadam na śniadanko :P

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ,dopracowane' kanapki.
    A prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiadają się smakowicie. Tak strasznie kuszą mnie ostatnio grillowane kanapki, które spotykam na blogach! Chyba zaserwuje sobie jakąś w końcu na sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny ten talerzyk! a kanpki, no cóż, I like it! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to się nazywa kanapka na wilczy apetyt!
    biorę jedną :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie warstwowe kanapki sa idealne na lunch!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna kanapka na grilla w ten piękny długi weekend majowy :) Grill zaplanowany na czwartek, więc do tego czasu zakupię składniki i na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)