SKŁADNIKI:
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- porcja rosołowa z kurczaka + 2 skrzydełka
- 1 l wody
- sól, pieprz
- 3 czubate łyżki chrzanu
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka suszonych listków majeranku ogrodowego
- 1 kabanos pokrojony w cienkie płatki
- jajka ugotowane na twardo do podania
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować bulion - porcje rosołowe z kurczaka opłukać i zalać wodą, zagotować. Dodać pokrojone warzywa, 2 łyżeczki soli, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Zdjąć zupę z ognia, wyciągnąć porcje rosołowe (mięso oddzielić od kości i dodać z powrotem do zupy). Wymieszać chrzan ze śmietaną i wlać do zupy, mieszając. Przyprawić jeszcze solą w razie potrzeby, pieprzem i sporą ilością majeranku. Gotować jeszcze 10 min. Na koniec rozrobić łyżkę mąki w 1/3 szklanki zimnej wody, zdjąć zupę z ognia, zagęścić, przelewając wodę z mąką przez sitko. Chwilę podgrzać, mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
Podawać z ćwiartkami jajek na twardo i cienkimi płatkami kabanosów.
Hmmm ;] Jest mocno ostra?
OdpowiedzUsuńPyszna zupa i piekny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńWesolego Alleluja!
Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
OdpowiedzUsuńradosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!
Bernadeta
Właśnie znalazłam u Ciebie ten przepis dla mamy :) Bardzo fajny blog. Przepisy są proste, ale za to pomysłowe i z lekkim przymrużeniem oka.
OdpowiedzUsuńWesołych!
Monika
Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt!
OdpowiedzUsuńZupa jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuń