wtorek, 3 kwietnia 2012

"Mięsny jeż" czyli okolicznościowy talerz wędlin ;)

Kto z Was nie zna internetowego hitu ostatnich dwóch tygodni, tzw "mięsnego jeża", niech koniecznie poszuka ;))) Owa "potrawa" zainspirowała mnie do stworzenia przy okazji małej uroczystości czegoś na wzór. Nasz mięsny jeż jest jednak stuningowany...  może przez to mniej zabawny za to bardziej kolorowy, jak to na Palecie :)
Nie jestem żadnym specem, ale zdradzę kilka prostych zasad, dzięki którym stworzycie fajny talerz mięsnych pyszności.
A teraz na serio - by zrobić talerz wędlin wystarczą 2-3 rodzaje wędlin, kabanosy lub kiełbasa oraz pieczony pasztet. Równie dobrze można urozmaicić go innymi rodzajami mięs oraz udekorować kolorowymi dodatkami, tworząc wizualnie ciekawszy obiekt dla gościa.
Do wędlin można podać sos tatarski, sos chrzanowy, czosnkowy, dwa rodzaje musztardy, np miodową i francuską lub smalec, a także takie dodatki jak: kapary jabłkowe, marynowane grzybki czy pikle umieszczone w małych kokilkach na talerzu.
Talerz wzbogacony o coś zielonego i czerwonego będzie wyglądać bardziej świeżo i zachęcająco - tu idealnie sprawdzą się listki roszponki, czy różyczki z kolorowych sałat lollo rosso i biondo, a także dla skontrastowania - plastry suszonych cytrusów i koktajlowe pomidorki.
Kształt talerza nie ma większego znaczenia, może być owalna patera, okrągły czy kwadratowy. Ważne by był odpowiednio duży. Opcja, którą ja proponuję, będzie atrakcyjna i wystarczająca dla 5 osób, z uwzględnieniem tego, że na stole pojawią się też inne potrawy :)
Polecamy na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz kolację dla gości czy innego rodzaju imprezy z bufetem :)

Na moim talerzu:
  • 5 plastrów szynki faszerowanej kolorowymi warzywami
  • 3 plastry dużych owalnych plastrów szynki wiejskiej lub szynki Babuni
  • 5 plastrów salami salchichon
  • 5 plastrów salami 
  • 1 gruby plaster pieczonego pasztetu z żurawiną
  • 1 prostokątny plaster kaszanki
  • 2 cienkie kabanosy wieprzowe
  • 4 kiełbaski "do piwa"
  • 3 surowe, cienkie, białe kiełbaski
  • 3 mini parówki drobiowe
dekoracja:
  • plastry suszonych pomarańczy
  • roszponka
  • koktajlowe pomidorki
sosy:
  • sos tatarski 
  • chrzan z żurawiną
PRZYGOTOWANIE:
Należy tak pozwijać wędliny, by bez problemu było je można rozróżnić na talerzu, podkreślając ich kształty, fakturę i kolory, co działa na wyobraźnię i daje możliwości wyboru. Najlepsze są szynki o elastycznej strukturze - te kruche są mniej plastyczne, przez co mogą prezentować się mniej estetycznie. Szynkę można zwijać w stożki, w ruloniki lub zginać na pół i nakładać plaster na plaster. Szynkę wędzona, np szwarcwaldzka lub parmeńska ciekawie prezentuje się zawinięta w formę różyczek.
Kabanosy pocięłam w ukośne, kilkucentymetrowe kawałki i wbiłam pomiędzy wędliny, co daje wrażenie strzelistości i unosi "potrawę". Białe kiełbaski ugotowałam, a potem zgrillowałam, paróweczki podgrzałam, z kiełbasek do piwa ścięłam końce i przekroiłam je ukośnie na połówki. Kaszankę i pasztet można pokroić na mniejsze kostki lub w trójkąty. Najlepsze są 1-1,5 cm grubości kawałki. Kaszankę można również zastąpić salcesonem.
Do moich wędlin przygotowałam szybki sos chrzanowy (2 łyżki łagodnego chrzanu śmietankowego + 2 łyżeczki konfitury żurawinowej), sos tatarski (2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, 2 korniszony, 10 marynowanych pieczarek, 1/2 cebulki czerwonej, szczypta soli i pieprzu). Dekoracje ze świeżych warzyw najlepiej wprowadzić tuż przed podaniem talerza na stół, aby sałata nie zwiędła.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie się to wszystko prezentuje. O dziwo odrobinkę lepiej niż oryginalny "mięsny jeż" ;---))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego "jeża" nie wstydziałabym się postawić na stole dziewczyny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chcę nic mówić, ale taki jeż może mi się śnić po nocach, to byłyby najpyszniejsze sny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Takiego jeża jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet kontrowersyjna kaszanka nieźle w tym jeżu wygląda :-D Mój chłopak byłby w siódmym niebie gdybym mu to zaserwowała - "w końcu koniec tych kiełków" :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie podana tradycyjna zimna płyta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie apetyczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Al gdzie ma oczka, się pytam!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz te pomarańczowe rozbiegane? ;) W dodatku trzy! :)))

      Usuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)