- 3 średniej wielkości buraki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3 pojedyncze filety śledzia marynowanego
- 1 łyżka oleju z góry Św. Wawrzyńca
- 2 jędrne ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek z jednej cebulki dymki (lub 1/2 pęczka drobnego szczypiorku)
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej, wiejskiej śmietany
- 1/2 łyżeczki cukru
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- do dekoracji: szczypiorek i koperek
PRZYGOTOWANIE
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec 1-1,2 godz. w temp 200 stopni na kratce piekarnika (czas zależy od wielkości buraka). Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać (najlepiej ugotować kilka godz. lub dzień wcześniej, tak samo buraki). Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, ogórki w drobną kostkę, śledzie opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski, a szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę podawać na cienkich plastrach buraczka ułożonych tak, by jeden zachodził na drugi, skropionych delikatnie olejem, posypanych solą i pieprzem. Dekorować szczypiorkiem i gałązkami koperku.
Musi smakować wybornie, jestem wielką fanką połączenia śledzi z burakami. Choć u mnie w domu śledzie z gorczycą w śmietanie pojawiają się na wielkanocnym stole zawsze ;) A mazurek na wigilijnym...
OdpowiedzUsuńGdyby nie te ziemniaczki zjadłabym od razu, a tak musz poczekać z tydzień, żeby świąteczne potrawy ułożyły się w brzuszku.
OdpowiedzUsuńA nie próbowałaś buraczków skropić np octem balsamicznym. Mam wrażenie że to by tylko podkreśliło smak.
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm.. przyznam, że za śledziami nie przepadam, a buraki to kojarzą mi się tylko z barszczem i ćwikłą- czas chyba na rozwijanie horyzontów;))
OdpowiedzUsuńJednym słowem - wersja luksusowa? Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń