wtorek, 10 kwietnia 2012

Sałatka śledziowo-ziemniaczana na carpaccio z pieczonych buraków

Kto czuje świąteczny przesyt? Trzeba się powoli przerzucać na coś lżejszego... ale powoli, żeby nie doświadczyć szoku ;) Dlatego dzisiaj sałatka śledziowa, która może nie należy do najlżejszych, ale uwielbiam ją za smak i za to, że przy jej robieniu można wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i jajka, których nie zdążyliśmy zjeść. Kwaśny śledzik to zdecydowanie inny smak, niż wszystko co mogliśmy doświadczyć podczas świątecznej uczty... do tego kiszone ogórki i cebulka, odrobina zieleniny i gotowe. Taka sałatka ma dużo mniej majonezu niż tradycyjna warzywna i perfekcyjnie komponuje się z upieczonym buraczkiem. Polecam śledziożercom na postne dni i nie tylko ;)

SKŁADNIKI:
(3 porcje)
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 pojedyncze filety śledzia marynowanego
  • 1 łyżka oleju z góry Św. Wawrzyńca
  • 2 jędrne ogórki kiszone
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek z jednej cebulki dymki (lub 1/2 pęczka drobnego szczypiorku)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej, wiejskiej śmietany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • do dekoracji: szczypiorek i koperek
PRZYGOTOWANIE
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec 1-1,2 godz. w temp 200 stopni na kratce piekarnika (czas zależy od wielkości buraka). Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać (najlepiej ugotować kilka godz. lub dzień wcześniej, tak samo buraki). Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, ogórki w drobną kostkę, śledzie opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski, a szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę podawać na cienkich plastrach buraczka ułożonych tak, by jeden zachodził na drugi, skropionych delikatnie olejem, posypanych solą i pieprzem. Dekorować szczypiorkiem i gałązkami koperku.
* do tej sałatki można również dodać 1/2 słodkiego jabłka bez skórki, pokrojonego w drobną kostkę.


6 komentarzy:

  1. Musi smakować wybornie, jestem wielką fanką połączenia śledzi z burakami. Choć u mnie w domu śledzie z gorczycą w śmietanie pojawiają się na wielkanocnym stole zawsze ;) A mazurek na wigilijnym...

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie te ziemniaczki zjadłabym od razu, a tak musz poczekać z tydzień, żeby świąteczne potrawy ułożyły się w brzuszku.

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie próbowałaś buraczków skropić np octem balsamicznym. Mam wrażenie że to by tylko podkreśliło smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi i wygląda przepysznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm.. przyznam, że za śledziami nie przepadam, a buraki to kojarzą mi się tylko z barszczem i ćwikłą- czas chyba na rozwijanie horyzontów;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jednym słowem - wersja luksusowa? Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)