SKŁADNIKI (8-10 porcji):
(waga warzyw po obraniu):
- 800g -1 kg kalafiora
- 400 g ziemniaków
- 400 g korzenia pietruszki
- 250 g korzenia selera
- 150 g białej części pora
- 150 g cebuli czosnkowej
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 l wody
- 2 łyżki soli morskiej (40 g)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
- gałki muszkatołowa (1/3 łyżeczki świeżo startej)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
do podania: - natka pietruszki, szczypior, grzanki z pszennego chleba lub pieczywo maca, drobno starty ser ementaler
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, lub plastry. Kalafiora podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Przesmażyć, mieszając przez 5 minut. Wlać 3 l gorącej wody, wrzucić wszystkie warzywa (kalafiora tylko 1/3 ), dodać ziele, listki oraz sól. Zagotować. Gotować 25 minut. Usunąć listki i ziele. Zupę zmiksować na krem przy u życiu blendera. Dodać resztę różyczek kalafiora i gotować jeszcze 15 minut. Zupę doprawić świeżo startą gałka muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem syczuańskim. Zestawić z ognia. W 1/2 szklanki zupy rozrobić śmietanę i wlać do garnka, wymieszać. Dosolić wg uznania. Podawać z posiekaną natką pietruszki i/lub szczypiorkiem, startym na drobnych oczkach serem ementaler oraz grzankami lub macą.
Mniam :) ale przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKuszący przepis;)
OdpowiedzUsuńUwielbia takie zupy! Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia i bardzo kuszaca zupa!
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudne - zupa w rustykalnym klimacie :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńApetycznie...:)
OdpowiedzUsuń