czwartek, 16 grudnia 2010

Tilapia z pieprzem cytrynowym

SKŁADNIKI:
  • 3 filety z tilapii
  • sól morska prowansalska z młynka
  • pieprz cytrynowy
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 3 jaja
  • dowolna sałatka/ ziemniaki 
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, opłukać, dobrze osuszyć. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. W naczyniu żaroodpornym rozsmarować oliwę i położyć filety. Czosnek posiekać lub pokroić w plasterki, umieścić na rybie. Skropić sokiem z cytryny. Piec 20 minut w temp. 200 stopni, pod folią aluminiową. Ściągnąć folię, na każdym kawałku położyć plasterek masła. Piec jeszcze 5 minut. W tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle jajka . Posypać także solą i ewentualnie pieprzem.
Podałam rybkę z sałatką z buraczków, czosnku i orzechów (na zimno) oraz świeżym pomidorkiem. Dodatki mogą być dowolne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)