- 4 filety śledziowe solone a'la matijas, wymoczone w mleku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- szczypta pierzu cytrynowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 czerwone cebulki
Wymoczone w mleku śledzie opłukać i osuszyć. Pokroić dowolnie na cienkie paski lub kostkę. W misce wymieszać majonez ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Cebulę pokroić w półprążki zagotować, przelać zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Można też świeżą pokroić na drobną kostkę i dodać do sosu. Śledziki wyłożyć na półmisek, przykryć warstwą cebuli oraz sosem musztardowym-curry. Schłodzić. Danie wigilijne lub sylwestrowe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)