wtorek, 28 grudnia 2010

Śledzik w sosie musztardowo-curry

SKŁADNIKI:

  • 4 filety śledziowe solone a'la matijas, wymoczone w mleku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta pierzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 czerwone cebulki
PRZYGOTOWANIE:
Wymoczone w mleku śledzie opłukać i osuszyć. Pokroić dowolnie na cienkie paski lub kostkę. W misce wymieszać majonez ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Cebulę pokroić w półprążki zagotować, przelać zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Można też świeżą pokroić na drobną kostkę i dodać do sosu. Śledziki wyłożyć na półmisek, przykryć warstwą cebuli oraz sosem musztardowym-curry. Schłodzić. Danie wigilijne lub sylwestrowe ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)