sobota, 4 grudnia 2010

Maślane ciasteczka lawendowe

SKŁADNIKI:
  • 170g mąki pszennej + do podsypywania
  • 125g miękkiego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
  • 1 łyżka listków lawendy
  • skórka otarta z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Listki lawendy bardzo dobrze posiekać. Wymieszać z cukrem, masłem i skórką z cytryny – można to zrobić za pomocą robota kuchennego.
Do miski przesiać mąkę, połączyć ją z reszta składników, aż powstanie zwarte ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni.
Masę rozwałkować na placek grubości 5- 6 mm, wycinać kieliszkiem małe, okrągłe ciasteczka. Na dużej blasze umieścić papier do pieczenia. Ostrożnie przetransportować ciasteczka na papier – są bardzo kruche i delikatne. Ponakłuwać ciasteczka widelcem.
Piec ok. 20 – 25 min, na złocisty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.



 

2 komentarze:

  1. wyglądają tak...maślanie..mmm..chciałabym poczuć ten tłusty maślany ale nie nieprzyjemnie tłusty smak ciasteczek,oby nie za twardych..

    OdpowiedzUsuń
  2. @dżulit te ciasteczka były niesamowicie delikatne więc na pewno przypadłyby Ci do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)