- 170g mąki pszennej + do podsypywania
- 125g miękkiego masła
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
- 1 łyżka listków lawendy
- skórka otarta z jednej cytryny
Listki lawendy bardzo dobrze posiekać. Wymieszać z cukrem, masłem i skórką z cytryny – można to zrobić za pomocą robota kuchennego.
Do miski przesiać mąkę, połączyć ją z reszta składników, aż powstanie zwarte ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni.
Masę rozwałkować na placek grubości 5- 6 mm, wycinać kieliszkiem małe, okrągłe ciasteczka. Na dużej blasze umieścić papier do pieczenia. Ostrożnie przetransportować ciasteczka na papier – są bardzo kruche i delikatne. Ponakłuwać ciasteczka widelcem.
Piec ok. 20 – 25 min, na złocisty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
wyglądają tak...maślanie..mmm..chciałabym poczuć ten tłusty maślany ale nie nieprzyjemnie tłusty smak ciasteczek,oby nie za twardych..
OdpowiedzUsuń@dżulit te ciasteczka były niesamowicie delikatne więc na pewno przypadłyby Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuń